ІНСТРУМЕНТИ РЕГУЛЯТОРНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ

Автор(и)

Анотація

В статті розглядаються інструменти регуляторної діяльності органів місцевого самоврядування. Вказується, що формування, реалізація та моніторинг державної регуляторної політики на місцевому рівні – складна та відповідальна задача, адже, крім врахування вимог загальнодержавних політик управління тією чи іншою галуззю, слід звертати увагу на місцеві особливості, а також стратегічні напрямки розвитку тієї чи іншої громади. Особливо актуальним це є для об’єднаних територіальних громад, які в рамках процесів децентралізації, в тому числі й секторальної, отримали розширені повноваження по управлінню різними сферами свого соціально- економічного комплексу. Проводиться аналіз нормативно-правової бази, що може слугувати органам місцевого самоврядування для проведення державної регуляторної політики на місцевому рівні. Зазначається, що на місцевому рівні більшість інструментів регулювання, що їх можуть використовувати органи місцевого самоврядування, відносяться до адміністративного та економічного регулювання. Серед таких інструментів у сфері адміністративного регулювання в статті виділені повноваження у сфері державного архітектурно-будівельного контролю, а у сфері економічного регулювання – повноваження щодо запровадження необов’язкових місцевих податків і зборів, а також визначення ставок місцевих податків і зборів, встановлення яких є обов’язковим. Регулювання у сфері держархбудконтролю здійснюються відповідними підрозділами виконавчих органів місцевого самоврядування, а надання адміністративних послуг здійснюється через ці органи або центри надання адміністративних послуг.

Економічне регулювання через запровадження необов’язкових місцевих податків і зборів, а також через встановлення ставок обов’язкових податків і зборів відбувається тільки через прийняття рішень сільськими, селищними  чи міськими радами відповідних адміністративно-територіальних одиниць і може відрізнятися в межах різних населених пунктів однієї ОТГ. Подальші розвідки в сфері вивчення процесів формування, реалізації та моніторингу державної регуляторної політики на місцевому рівні вважаємо за доцільним провести щодо подальшого аналізу розміру ставок обов’язкових місцевих податків та зборів і їх впливу на економіку і розвиток об’єднаних територіальних громад.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-02-20

Як цитувати

Дурман, М. О., & Дрожжин, Д. Ю. (2020). ІНСТРУМЕНТИ РЕГУЛЯТОРНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ. Науковий вісник: Державне управління, 1(1(3), 84–96. вилучено із https://nvdu.undicz.org.ua/index.php/nvdu/article/view/30