НОРМАТИВНО-ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ЦИВІЛЬНОГО ЗАХИСТУ ЩОДО ФОРМУВАННЯ МЕХАНІЗМІВ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ У ДАНІЙ СФЕРІ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32689/2618-0065-2020-2(4)-380-390

Анотація

У статті проаналізовані особливості вивчення нормативно- правового регулювання цивільного захисту щодо формування механізмів державного управління у даній сфері, здійснена оцінка рівня їх дієвості. Визначено, що сучасний стан справ щодо низького рівня ефективності функціонування єдиної державної системи цивільного захисту в Україні має власне історичне коріння. За 28 років історії нашої країни було зафіксовано низку суперечливих дій у напрямі розвитку систем цивільного захисту і, можливо, через це велика кількість проблем накладається одна на одну, а певні структурні проблеми трансформувались у системні.

Визначено, що у 04.10.1932 р. Уряд видав постанову про затвердження Положення про протиповітряну оборону Союзу Радянських Соціалістичних Республік.    Прийняття    цього    акту    означало    формування    місцевої протиповітряної  оборони  країни,  основу  майбутньої  цивільної  оборони. Місцева   протиповітряна   оборона   покликана  захищати  громадськість  від ворожої повітряної атаки. Згідно з Положенням, загальнодержавне керівництво місцевою протиповітряною обороною покладалось на Народний комісаріат оборони, а в регіонах військових округів – на командирів відповідних округів. Доведено, що важливим кроком у зміцненні місцевої протиповітряної оборони стало затвердження постанови Ради народних комісарів Союзу Радянських  Соціалістичних  Республік   від   20.06.1937   р.   «Про  місцеву (цивільну) протиповітряну оборону Москви, Ленінграда, Баку та Києва», яка визначила перелік нових заходів щодо зміцнення місцевої протиповітряної оборони в цих містах.

Визначено три основні типи завдань, які, у 1970 р., постали перед сферою цивільної оборони:

  • забезпечення оборони населення;
  • підвищення стабільності роботи галузей та підприємств;
  • усунення наслідків використання противником зброї масового ураження, організація та проведення рятувальних та аварійно-відновлювальних робіт у центрах ураження та підготовка сил до їх виконання.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-04-25

Як цитувати

Шойко, В. А. (2020). НОРМАТИВНО-ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ЦИВІЛЬНОГО ЗАХИСТУ ЩОДО ФОРМУВАННЯ МЕХАНІЗМІВ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ У ДАНІЙ СФЕРІ. Науковий вісник: Державне управління, 2(2(4). https://doi.org/10.32689/2618-0065-2020-2(4)-380-390