ОБЛІГАЦІЇ МІСЦЕВОЇ ПОЗИКИ ЯК ІНСТРУМЕНТ ФІНАНСУВАННЯ ПРОЄКТІВ ВІДБУДОВИ ТА РЕВІТАЛІЗАЦІЇ ТЕРИТОРІЙ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.33269/2618-0065-2024-1(15)-306-323

Ключові слова:

органи місцевого самоврядування, облігації місцевої позики, місцеві запозичення, місцевий борг, відновлення держави, ревіталізація територій, кредитний рейтинг, фінансова безпека громади.

Анотація

Досліджено історію становлення та розвитку механізмів управління облігаціями місцевої позики в України. Здійснено періодизацію процесу в незалежній Україні – до сьогодні виокремлено та охарактеризовано сім періодів на основі аналізу стану та активності емісії облігацій органами місцевого самоврядування. Наведено та розкрито зміст облігацій місцевої позики за їх видами, які класифіковано за ознаками на основі чинних нормативно-правових рамок та зарубіжної практики. Обґрунтовано доцільність масштабування цього фінансового інструменту для залучення коштів під реалізацію стратегічних проєктів відновлення та ревіталізації територій України з метою подолання наслідків повномасштабного вторгнення Російської Федерації. Розкрито переваги застосування облігацій місцевої позики та водночас виокремлено їх недоліки для подальшого врахування в роботі щодо удосконалення відповідних механізмів управління, зокрема як складника політики фінансової безпеки територіальних громад. Сформульовано основні напрями покращення механізмів емісії та обігу облігацій місцевої позики, зокрема щодо доопрацювання та узгодження положень відповідних секторальних законів, Бюджетного кодексу України та підзаконних нормативно-правових актів; урегулювання проведення процедури дефолту органів місцевого самоврядування; розширення можливостей встановлення індивідуальних критеріїв для органів місцевого самоврядування; запровадження стратегічного планування та прогнозування місцевого боргу (від п’яти років); організаційної та навчально-методичної підтримки з боку центральних органів виконавчої влади щодо емісії облігацій місцевої позики; системне підвищення професійної кваліфікації фахівців.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-04-30

Як цитувати

Мунько , А. . (2024). ОБЛІГАЦІЇ МІСЦЕВОЇ ПОЗИКИ ЯК ІНСТРУМЕНТ ФІНАНСУВАННЯ ПРОЄКТІВ ВІДБУДОВИ ТА РЕВІТАЛІЗАЦІЇ ТЕРИТОРІЙ. Науковий вісник: Державне управління, (1 (15), 306–323. https://doi.org/10.33269/2618-0065-2024-1(15)-306-323

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають