ПЕРЕДУМОВИ ТА ЕВОЛЮЦІЯ ВПРОВАДЖЕННЯ ПОЛІТИКИ РЕВІТАЛІЗАЦІЇ МІСТ У НІМЕЧЧИНІ

Автор(и)

  • Сергій Горблюк Національна академія державного управління при Президентові України,

DOI:

https://doi.org/10.32689/2618-0065-2021-1(7)-83-97

Ключові слова:

ревіталізація міста, здеградована територія, Німеччина, зарубіжний досвід, міська політика, сталий розвиток.

Анотація

Стаття присвячена встановленню передумов та основних етапів еволюції політики ревіталізації міст у Німеччині. Акцентовано увагу, що в цьому процесі важливе значення відграє належне та стабільне правове регулювання, а також інституційна пам’ять федеральних урядів, які кардинально не змінювали основні засади політики ревіталізації, а їх удосконалювали.

Розглянуто розширення у процесі еволюції німецької політики комплексу інструментів ревіталізації міст від вирішення переважно житлових проблем (знесення, будівництво, модернізація житлового фонду) до забезпечення різноманітної функціональності та максимальної корисності міського простору, проведення “обережної” ревіталізації, зокрема шляхом розвитку унікальної ідентичності здеградованих територій з акцентом на їхній історичній та культурній спадщині.

Визначено, що відповідальними за проведення ревіталізації та її економічні й соціальні наслідки в Німеччині є місцеві органи публічної влади, втім на ефективність розроблених і впроваджених програм вплинуло широке застосування інструментів громадської партисипації (налагодження тісної комунікації, реалізація “м’яких” проєктів тощо).

Виділено новітні тенденції у сфері ревіталізації міст, які стосуються інтегрованих комплексних дій, спрямованих на реструктуризацію здеградованих територій та їх переорієнтацію відповідно до сучасних вимог (програми перебудови міст). При цьому стають все більш важливими питання сталого розвитку, зокрема ресурсоощадність.

Запропоновано при розробленні політики ревіталізації міст в Україні врахувати питання державної підтримки й залучення приватного сектора до відповідних заходів, правового регулювання діяльності (насамперед, закріплення відповідальності органів місцевого самоврядування та інструментів партисипації), впровадження комплексу інтегрованих дій, орієнтованих на сталий розвитку здеградованих міських територій тощо.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-03-15

Як цитувати

Горблюк, С. (2021). ПЕРЕДУМОВИ ТА ЕВОЛЮЦІЯ ВПРОВАДЖЕННЯ ПОЛІТИКИ РЕВІТАЛІЗАЦІЇ МІСТ У НІМЕЧЧИНІ. Науковий вісник: Державне управління, 1(1(7), 83–97. https://doi.org/10.32689/2618-0065-2021-1(7)-83-97